Stark inledning av 2014 på fastighetsmarknaden i Sarasota County

Antalet nya objekt på marknaden i Sarasota County steg i january 2014 till den högsta nivån på 32-månader och visade en uppgång på 10.6 percent från december 2013. Detta är ett tecken på att marknaden befinner sig i en stark återhämtningsperiod då inventariet av nya objekt på fastighetsmarknaden generellt stiger när säljarna höjer sina förväntningar på stigande fastighetsvärden. Ökningen kommer vanligtvis efter att priserna har vänt uppåt och antalet objekt till salu är nu 30% högre jämfört med när det var som lägst i juli 2013, för bara 6 månaders sedan.

Priserna fortsätter att stiga och var i januari 2014 upp med 21,3% för enfamiljshus samt 17,1% för bostadsrätter, jämfört med I januari 2013. Prisfluktuationerna har också stabiliserats, vilket är tecken på en stabilare marknad än vad som var fallet under åren 2004-2006 då prisuppgångarna var vilda.

Florida´s turistnäring uppnådde nyligen en ny rekordnivå. Vintervädret i Florida har varit milt och behagligt medan norra USA har upplevt och fortsätter att få stora snöoväder. Detta är något som brukar driva upp antalet besökare aoch när de en gång upplevt vad Sarasota har att erbjuda så vill de gärna tillbaka och kanske köpa något eget. Dessa faktorer spelar klart in och man förutspår en fortsatt stabil bostadsefterfrågan under våren.

Försäljningen av bostäder i konkurs, sk distressed properties, utgjorde 24,9% av all bostadsförsäljning under januari 2014 och aningen uppåt jämfört med december 2013. Detta är dock långt ifrån de nivåer vi såg i januari 2011, då 50% av alla transaktioner involverade fastigheter i konkurs. Idag utgörs ca 12,1% av utbudet på fastighetsmarknaden av sk. ”distressed properties” (short sales, fore closures).

”Vår fastighetsmarknad i Sarasota är en ljuspunkt i en ekonomi som vänt uppåt”, säger ordföranden i SAR, Peter Crowley. ”Marknadens styrka hjälper till att skapa nya jobb inte bara i fastighetssektorn utan också i utbudet av varor och tjänster inom hus-sektorn. Det är verkligen i allas bästa att fastighetspriserna stiger. Atbetslösheten minskar, lönerna stiger och familjeekonomin blomstrar”, säger han.

Källa: SAR-Sarasota Association of Realtors, 20 februari, 2014

av Helena Nordström – TEAM NORDSTROM, fastighetsmäklare
Premier Sotheby´s International Realty, Sarasota, FL

Per & Helena Nordstrom
941-228-7356Sotheby’s International Realty® is a registered trademark licensed to Sotheby’s International Realty Affiliates LLC. Each Office Is Independently Owned And Operated.