Per Nordström fick idén en natt när han inte kunde somna.
Kort efteråt flyttade hela familjen till Sarasota på Floridas västkust – och det som skulle bli ett årslångt äventyr har ännu inte tagit slut.
– Hittills har vi inte haft någon anledning att flytta tillbaka, säger Per.
– Varje gång vi var här tänkte vi: hur kan vi göra för att stanna? Vi ville inte åka härifrån, säger Helena Nordström.
2001 gick sportlovsresan åter till Florida. Då började en tanke ta form i hennes makes huvud.
– Det var en knäpp idé som jag fick en natt när jag inte kunde sova, säger Per Nordström och fortsätter:
– Jag jobbade som konsult och tänkte: vad fasen, man kan ju ta med sig jobbet hit. Samtidigt kan man ta barnen ur svensk skola ett år och ge dem språket. Man gör det som ett äventyr. På den vägen är det.
”Ett himla bra ställe att bo på”
Sagt och gjort. I augusti samma år packade familjen ihop sina tillhörigheter och flög över Atlanten. Planen var att stanna en kortare period innan de flyttade tillbaka till Stockholm igen. Vi träffar dem på deras gemensamma mäklarkontor mitt i Sarasota. Luftkonditioneringen tränger bort den intensiva hettan utanför.
– Vi trodde vi skulle vara här ett år men vi har vi blivit kvar. Det här är ett himla bra ställe att bo på, säger Per.
Den första tiden jobbade han på distans mot Sverige som konsult inom ekonomi, distribution och turism. En verksamhet som var anledningen till att familjen fick visum för sitt år i USA.
Helena, som arbetade i finansbranschen i Sverige, var hemma för att se till att barnens nya vardag fungerade. Medan då 11-åriga Gustav och och nioåriga Jacob började skolan hamnade treåriga Lovisa i amerikansk förskola.
– Det tog tre veckor, sedan pratade hon engelska, säger Per.
”Vi har utvecklats”
Tre veckor efter familjen Nordströms flytt till Sarasota hände också något helt annat. Två plan kraschade in i World Trade Center i New York och terroristhotet i landet var ett faktum.
– Vi hyrde ett hus, hade inte fått våra möbler och kände nästan ingen. Först var det en stor orm i rabatten som vi var skraja för, sedan gick kylskåpet sönder och sedan hände 9/11. Då tänkte vi: ska vi verkligen bo kvar här? säger Per.
Men det var egentligen ingen tvekan.
– Sverige står ju kvar. Vi kan alltid flytta tillbaka, men hittills har vi inte haft någon riktigt bra anledning att göra det. Vi har trivts så bra, barnen har fått jättebra utbildning, vi har lyckats försörja oss och vädret är fint, säger Per.
I stället tillbringar de drygt sex veckor hemma varje sommar och båda sönerna har sommarjobbat i Sverige.
– Men vi kommer tillbaka till Sverige varje sommar och känner att vi inte har missat någonting på att varit här. Istället känner vi att vi har utvecklats, både som familj och individuellt, säger Helena.
Sadlade om till mäklare
Några år efter flytten passade Per och Helena på att förverkliga en annan dröm. Sedan lång tid tillbaka var de båda intresserade av hem och fastigheter – men hade aldrig jobbat som fastighetsmäklare.
Tillsammans tog de varsitt amerikanskt mäklarcertifikat och i dag jobbar de som mäklare under namnet ”Team Nordstrom”.
Helena och Per Nordström, framgångsrika mäklare i Sarasota, Florida. Paret visar ett hus för ett par spekulanter.Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
– Vi är de svenska mäklarna i Sarasota, säger Per.
På fritiden spelar Per golf tillsammans med ett gäng andra svenskar. Helena är en del av en svensk mejlinglista som ses regelbundet och äter middag ihop.
Gustav har nyligen tagit examen från Florida State University där också Jacob pluggar. 17-åriga Lovisa går sista året på high school och tävlar framgångsrikt i segling. Familjen har hittat sin plats i den amerikanska tillvaron och viktigast av allt: barnen har trivts.
– Hade det inte funkat för dem hade vi aldrig varit kvar. Och vi pratar bara svenska hemma, säger Helena.
”Är på våra egna villkor”
Vad är den största vinsten med att ha flyttat?
– Att man får släppa alla måsten som man så sakteliga bygger upp i livet. Man måste träffa dem och dem och det är alltid späckat med grejer. Och så kom man hit och undrar vad man har planerat i helgen? Ingenting. Sedan går det ju några år och så bygger man upp samma sak här, säger Per.
– Men det är mer på våra egna villkor, vilket väldigt skönt. Och att vara i sol och värme gör att man mår så mycket bättre än när man är i Sverige i november och dimman hänger i trätopparna, fyller Helena i.
De första åren fick familjen visum tack vare Pers företag och att han jobbade med tjänster mellan USA och mot Sverige (ett så kallat E1-visum).
Den sortens visum kan förnyas vartannat år, men Per ville mer. Han gjorde noggrann research för att få reda på vad som krävdes för att få ett green card, ett permanent uppehållstillstånd. Det gick vägen och fem år senare tog Norströms ytterligare ett steg in i USA och fick uppehållstillståndet omvandlat till medborgarskap.
– Det är en krånglig process men det är inte omöjligt. Det går, säger Per.
I dag är hela familjen både svenska och amerikanska medborgare.
– Nu kan vi flytta tillbaks till Sverige om vi vill och aldrig bli nekade att komma tillbaka. De kan aldrig frånta oss medborgarskapet, säger Helena.
av Linn Elmervik, AFTONBLADET.
Familjen Nordström
Vilka: Per Nordström, 55, Helena Nordström, 54. Barnen Gustav, 25, Jakob, 23 och Lovisa, 17.
Gör: Jobbar som fastighetsmäklare under namnet Team Nordstrom.
Bodde: Lidingö, Stockholm.
Flyttade till: Sarasota.
Gillar mest med Florida: Vädret och de trevliga människorna.
Flytta till Florida – så funkar det
Den amerikanska drömmen lever fortfarande.
Sammanlagt har drygt 100 000 svenskar flyttat till USA – många av dem till soliga Florida.
Här är allt du måste ha koll på om du vill göra samma sak.
Visum
Det finns en uppsjö av olika visumtyper som ger dig tillstånd att stanna i USA en längre period. De flesta är kopplade till studier eller arbete och många kräver att du är anställd av ett amerikanskt företag eller ett utländskt företag baserat i USA.
Att få visum till USA kan vara en lång och komplicerad process. Börja i god tid och sätt dig in i regelverket. Det kan också underlätta att anlita en advokat som hjälper dig att förstå de amerikanska myndigheternas krav.
Mer information om de olika visumtyperna och vad du behöver för att ansöka om dem hittar du hos amerikanska ambassaden.
Boende
Alla områden i Florida och övriga USA anses inte vara säkra. Att hitta ett tryggt område med låg kriminalitet är första steget innan du köper ett hus eller en lägenhet, enligt de flesta amerikanska mäklare.
I USA har säljaren och köparen inte samma mäklare. Det är i stället vedertaget att köparen anlitar en egen mäklare som ser till att köparen inte betalar överpris för bostaden eller blir lurad på något sätt.
Florida är stort och att välja bostad utifrån avstånd till väsentligheter är vanligt. Är du intresserad av golf? Leta nära en golfbana. Har du barn som ska gå i skolan? Utgå ifrån vilka skolor som rankats högst området.
Pension
Du som jobbat i Sverige har rätt till din svenska pension var du än bor. Om du bor mer än halva året i Sverige skattar du här och är därmed en del av välfärdssystemet.
När du flyttat måste du skicka ett levnadsintyg till Pensionsmyndigheten varje år, för att fortsätta få ut din svenska pension.
Om du flyttar från Sverige helt och hållet kan du, i vissa fall, beskattas med en särskilt inkomstskatt (SINK). Den ligger på 20 procent, vilket är lägre än andra svenska skattesatser.
Källa: Pensionsmyndigheten och amerikanska ambassaden.
“Funderar ni på att flytta till Florida?” – läs hela artikeln här, Aftonbladet 2016-01-18