Prisrally på bostäder i USA väntas

USA’s centralbankschef, Ben Bernankes åtgärder för att stötta upp landets bostadsmarknad har lett till en ökande tro på stigande bostadspriser, skriver Bloomberg News.

JP Morgan har i veckan mer än dubblat sitt estimat för hur mycket de amerikanska bostadspriserna kommer att öka i år, och spår nu försäljningsökningar om 7 procent, och ett prislyft om 14 procent till 2015. Bank of America bedömer i sin tur att priserna på nationell basis kommer att öka med 8 procent i år, upp från tidigare estimat om 4,7 procent.

De två amerikanska storbankerna spår en tilltagande återhämtning på bostadsmarknaden då köparna slåss om ett krympande utbud samtidigt som Federal Reserve pressar ned lånekostnaderna genom sina köp av bostadsobligationer skriver Bloomberg News.

De amerikanska bostadspriserna var 6,8 procent högre i december 2012 än samma månad 2011. Det är den största uppgången sedan 2006, enligt S&P/Case-Shillers husprisindex för 20 städer. Priserna ligger dock fortfarande 29 procent under toppen 2006, som nåddes innan finanskrisen brakade lös.

En annan som tror på en amerikansk återhämtning är Alexandre Tavazzis, den schweiziska bank- och  fondbjässen Pictets förvaltarchef,  som menar att kärnan i återhämtningen  är USA:s allt starkare husmarknad, som ger spridningseffekter i form av såväl jobbtillväxt som en comeback för privatkonsumtionen och bankernas utlåning. ”Det här är en väldigt kraftfull positiv spiral”, hävdar Alexandre Tavazzi.

Bostadspriserna i sydvästra Florida 

I Sarasota/Bradenton, Florida som är “vår” marknad steg försäljningen av småhus och lägenheter i februari -13 med 24 % jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har priserna som legat i en sjunkande trend sedan 2006 planat ut och vi ser en försikgit tendens till stigande priser. Antalet hus och lägenheter till försäljning har också sjunkit drastiskt och är nu nere på 10-års lägsta nivåer. Tydliga tecken på en marknad som håller på att återhämta sig.

Per Nordström
Fastighetsmäklare i Florida
Premier Sotheby’s International Realty
Sarasota, Florida
tel -1 941 228 1080

 

 

 

Bostadsprisuppgången under 2012 drevs av ett minskande utbud och en ökande efterfrågan från institutionella investerare. Antalet hus till salu minskade med 5 procent i januari i jämförelse med motsvarande 2011, enligt the National Association of Realtors.

Per & Helena Nordstrom
941-228-7356Sotheby’s International Realty® is a registered trademark licensed to Sotheby’s International Realty Affiliates LLC. Each Office Is Independently Owned And Operated.