Billigt bli en snöfågel i Florida – Team Nordstrom i Affärsvärlden

Sällan har det varit så prisvärt att investera i en villa eller lägenhet i Florida. Runt en miljon kan räcka för en riktigt fin bostad.

De kallas “snowbirds “– snöfåglar – de som flyttar till Florida över vintern. Bland dem finns numera också ett antal svenskar. Inte så konstigt med tanke på att fastighetspriserna har rasat och att dollarn är svag mot kronan. För svenskarna är solskensstatens bostadsmarknad rena rean, i alla fall om man inte har något emot alligatorer, pytonormar och orkaner.

– Jag kommer just därifrån. Jag trivs alldeles förträffligt där. Det är enkelt, rogivande och trevligt att bo där. Det finns inga dumma krav som staket som ska målas. Det är billigt att spela golf, billig mat och billigt att gå på krogen. Vad kan man mer begära av livet? säger Göteborgsföretagaren Claes Dunér, som köpte lägenhet i Florida för två år sedan.

Sedan dess har priserna fallit ytterligare i vissa områden.

– Det är prisvärt just nu, strandnära lägen har fallit 40 procent från toppen och det är väldigt enkelt. Det finns inga restriktioner för utlänningar, som i Thailand, säger Helena Nordström, som jobbar som mäklare i Sarasota.

En så kallad en­familjsvilla på runt 190 kvadratmeter med tre sovrum, två badrum och pool i ett trevligt område i Sarasota kostar från 1,3 miljoner kronor. Ska det vara ett strand­nära hus kostar det från 3,4 miljoner kronor, enligt Helena Nordström. En lägenhet med två sovrum och två badrum i ett golfområde med pool, tennis och golf kostar från 1 miljon kronor, medan en strandnära lägenhet kostar från 1,7 miljoner kronor.

– Många av mina kunder köper faktiskt en semesterbostad till sig själva och senare ytterligare en bostad som de hyr ut, säger Alice Lonnqvist, som äger Home Max Realty International.

Vissa flyttar alltså till värmen över vintern, medan andra köper semesterhus som investeringar och hyr ut dem större delen av året. I boomen före krisen köpte högbelånade lycksökare fastigheter här, nu är det välbeställda personer som vill placera sina pengar på ett säkert ställe, enligt New York Times.

”De hoppas på 2 eller 3 procents avkastning på fastigheterna i dag, en avkastning som sedan ska växa till 8 eller 10 procent om fem till tio år”, skrev tidningen nyligen.

Priserna har börjat krypa uppåt, enligt Alice Lonnqvist.

– Priserna är runt 50 procent lägre än 2006, men vi ser en del prisökningar, 5–10 procent i bra områden, som lägenheter vid havet. De attraktiva fastigheterna går först. Lågt prissatta lägenheter nära havet säljs fort.

I Florida har köpare och säljare varsin mäklare. Mäklarna delar sedan på säljarens provision på omkring 6 procent av köpeskillingen. Köparen betalar alltså ingen mäklarprovision, men det finns gott om andra avgifter.

– Vi köpte billigt, men fastighetsskatten är ganska hög jämfört med Sverige, 30000 kronor för vår lägenhet på 170 kvadrat. Skatten räknas på inköpspris och olika kvoter. Man får en provisorisk siffra som man kan överklaga. Man vet inte hur skatten är år från år, säger en advokat.

Bostäderna säljs ofta 8–10 procent lägre än det utannonserade priset.

– Här är det inte bara läget som gäller, här tittar man mer på husets skick. Det är inte som i Sverige att man ägnar semestern åt att renovera. Sätter man ett hus på marknaden ska det vara inflyttningsklart. Amerikaner är väldigt bekväma. Många köper ”turn key furni­shed”, då står tallrikarna i köksskåpen, säger Helena Nordström.

Många områden har också strikta regler.

– I vårt område får man inte hänga tvätt, inte sätta upp staket, inte ställa upp bilar, husvagnar eller båtar på tomten och inte ha bilar med logga eller soptunnor stående utanför huset. Man måste köra in sin bil i garaget och man måste klippa gräset, säger bolags­juristen William McBay, som bor i Sverige och har köpt ett semesterhus i Florida.

När det gäller den lokala faunan är i normala fall varken alligatorerna eller pytonormarna farliga för människor. Värre är det då med orkanerna som med jämna mellanrum drar in över Florida på somrarna.

Av: Birgitta Forsberg
Publicerad 15 november 2011

 

Per & Helena Nordstrom
941-228-7356Sotheby’s International Realty® is a registered trademark licensed to Sotheby’s International Realty Affiliates LLC. Each Office Is Independently Owned And Operated.